


Diabetul de tip II (uneori denumit „diabet zaharat de tip 2”) este o tulburare care perturbă modul în care organismul utilizează glucoza. De ce ne încurcă diabetul de tip II?
Toate celulele din organism au nevoie de glucoză pentru a funcționa normal. Aceasta intră în celule cu ajutorul hormonului numit insulină, însă atunci când nu exista suficientă insulină, sau dacă organismul nu mai răspunde la insulină, zahărul se acumulează în sânge și apare diabetul.
Există 2 tipuri diferite de diabet. În cazul diabetului de tip 1, problema este că organismul produce puțina insulină, sau deloc. În cazul diabetului de tip 2, problema este că:
- Celulele organismului nu răspund la insulină
- Organismul nu produce suficientă insulină
- Sau ambele
Care sunt simptomele diabetului de tip 2?
În general diabetul de tip 2 este asimptomatic. Atunci când apar simptomele, acestea includ:
- Necesitatea de a urina frecvent
- Sete intensă
- Vedere neclară
Dacă diabetul de tip 2 cauzează rareori simptome, de ce ar trebui să ma intereseze?
Chiar dacă diabetul de tip 2 nu vă face inițial să vă simțiți rău, netratat poate provoca probleme grave în timp, cele mai frecvente fiind în zona bolilor cardiovasculare. Această condiție metabolică cronică poate duce la:
- Infarct
- Accident vascular cerebral
- Boli renale
- Probleme de vedere (sau chiar orbire)
- Durere, sau pierderea capacității tactile la nivelul mâinilor și picioarelor
- Necesitatea de a avea degetele de la maini, picioare, sau alte părți ale corpului, îndepărtate (amputate)
Diagnosticul diabetului de tip 2
Pentru a afla dacă aveți diabet de tip 2 se poate efectua un test de sânge, cu rolul de a determina cantitatea de zahăr din sânge (glicemie).
Tratamentul diabetului de tip 2
Există câteva medicamente care ajută la controlul glicemiei. Unii oameni trebuie să urmeze un tratament medicamentos care ajuta organismul să producă mai multă insulină, sau care ajută insulina să-și facă treaba, iar alții au nevoie de injecții cu insulină.
Uneori și persoanele cu diabet de tip 2 au nevoie de medicamente, pentru a reduce problemele cauzate de boală. De exemplu, medicamentele utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale pot reduce șansele unui atac de cord, sau accident vascular cerebral.
Medicamentele nu sunt singurul instrument pentru a gestiona diabetul zaharat. Activitatea fizică, scăderea în greutate, alimentația corespunzătoare și oprirea fumatului pot ajuta, ca cei ce au aceasta afecțiune, să rămână cât mai sănătoși.
Prevenția diabetului de tip 2
Pentru a reduce șansele de a face diabet de tip 2, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să vă controlați greutatea. Dacă aveți deja boala, scăderea în greutate vă poate îmbunătăți starea de sănătate și să țineți glicemia sub control. Activitatea fizică poate ajuta la prevenirea sau controlul bolii.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: Darryl Leja, National Human Genome Research Institute, National Institutes of Health (NIH), CC BY-NC 2.0