

Astăzi este “ Ziua Mondială a Inimii” și după cum mulți dintre dumneavoastră știu, iar cei care nu știu vor afla, bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul unu a mortalității globale, cu 17.1 mil de decese/an. În această zi dedicată “Inimii”, vă invit să urmați 10 Sfaturi pentru a avea o inimă sănătoasă de Ziua mondială a Inimii.
Formați-vă o rutină
Setați-vă o oră la care să vă culcați și una la care să vă treziți. Chiar dacă aveți un program ce vă face să pierdeți ore multe în noapte, amintiți-vă să vă setați trezirea astfel încât să dormiți 7 ore.
Pregatiți-vă încălțările pentru plimbări
Mergeți dimineața devreme la o plimbare linistită în parc. Este o modalitate minunată de a începe ziua, ca să nu mai vorbim despre beneficiile pe care le aduce sănătății. Dăruiți-vă zilnic câte o oră de exerciții fizice, plimbare, jogging sau oricare activitate vă place și veți simți imediat beneficiile.
Programați-vă mesele
Nu este bine să mâncați ce doriți, oricând doriți. Stabilirea unui program de mese permite organismului să metabolizeze mâncarea ingerată și să utilizeze energia pe parcursul zilei. Mesele neregulate și nepotrivite conduc la creșteri în greutate, migrene și bineînteles, boli de inimă.
Acordați atenție mâncărurilor
Să vă întelegeți alegerile și să le faceți pe cele corecte, poate fi dificil. Însă un efort conștient și susținut vă va garanta succesul. Micul dejun trebuie să va umple cu energie, din carbohidrați buni și proteine. La prânz este momentul în care să serviți o salată hipocalorică, cu pește sau pui. Cina, să o păstrați light. Gustările nu vă vor face rău dacă alegeți o salată de fructe, smoothie, sau câteva alune. Verificați tabelele nutriționale de pe produse înainte să le cumpărați.
Un toast pentru sănătatea voastră
Cinstiți-vă sănătatea cu cel puțin 8 pahare de apă zilnic. De asemenea, ceaiul verde este o băutură foarte benefică, demonstrată științific că accelerează metabolismul într-un mod sănătos. Puteți încerca ceaiul verde aromatizat, dacă cel clasic nu vă este pe plac.
Închideți televizorul și calculatorul
Studiile au demonstrat că mesele luate în fața televizorului sau calculatorului sunt cu 50% mai mari. Cel mai sănătos este să luați masa în liniște, în spații amenajate corespunzător, nu pe birou, sau pe canapea urmărind filmul preferat, pentru a avea control asupra a ce mâncați și cât mâncați.
Începeți să gătiți
Gătindu-vă propria mâncare, știind ce ingrediente folosiți, este cea mai bună metodă de a controla ce ingerați. În restaurante se folosesc cantități mari de maioneză și alte sosuri grase ce transformă mâncărurile aparent “light” în niste bombe calorice. Faceți-vă propriile dressinguri pentru salate, cu mai puține grăsimi și cu uleiuri cât mai sănătoase, ca cel de măsline.
Luați-vă vacanțe în fiecare săptămână
Da, ați citit bine, doar ca vacanțele nu trebuie să presupună neapărat bagaje multe și zboruri lungi. Răsfățați-vă cu mâncăruri sănătoase făcute în casă, o carte bună, o plimbare în parc. Întâlniți-vă cu prietenii sau invitați-i acasă și petreceți timpul împreună, fără a fi înconjurați de dispozitive electronice, ca laptop, televizor, sau telefoane mobile.
Împărtăsiți pentru a păstra
Sigur că nu este ușor să vă formați o nouă rutină. Însă este o schimbare a stilului de viață, nu un truc magic. Este normal să întâmpinați dificultăți pe parcurs. Împărtășiți noua rutină cu prietenii și familia, ca și cum ar fi o responsabilitate, un angajament pe care vi-l luați, pentru a nu da înapoi. Odată ce veți fi pe drumul cel bun, nu veți mai privi înapoi.
Râdeți, iubiți și trăiți mult
Fericirea și lipsa tensiunii reprezintă cei mai importanți pași spre o viață sănătoasă. Nu vă stresați pentru lucruri banale. Analizați impactul fiecărei situații de stres asupra vieții dumneavostră cu calm. Dacă aveți o situație imposibil de rezolvat, sau dacă reprezintă sfârșitul universului dumneavoastră, mergeți înainte și stresați-vă, însă altfel nu!
“Faceți din fericire o alegere, nu o situație” și urmați aceste sfaturi pentru a avea o inimă sănătoasă de Ziua mondială a Inimii!
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu