

Moartea subită are loc atunci când inima încetează brusc să mai pompeze sânge și reprezintă o urgență medicală ce trebuie tratată imediat. Moartea subită netratată imediat cauzează decesul, dar chiar și cu tratament, majoritatea persoanelor nu supraviețuiesc.
Inima are un sistem electric încorporat, care o ajută să bată într-un ritm normal. În cazul stopului cardiac, sistemul electric nu funcționează corect și duce la un ritm cardiac anormal. Ritmul cardiac anormal, care se întâmplă cel mai adesea în stopul cardiac, se numește fibrilație ventriculară. În acest ritm, camerele inferioare ale inimii (ventriculele) zvâcnesc, dar nu pompează sâangele.
Ce cauzează moartea subită?
Stopul cardiac este cel mai probabil să se întâmple în cazul persoanelor care au deja probleme cu inima. Problemele cardiace includ:
- Boala coronariană, atunci când arterele care transporta sângele în inimă sunt înfundate cu depozite de grăsimi
- Un infarct miocardic
- Îngroșarea mușchiului cardiac, numită „cardiomiopatie hipertrofică”
- Alte probleme ale sistemul electric al inimii
- Insuficiența cardiacă, atunci când inima nu pompează așa cum ar trebui
Alte afecțiuni și evenimente care pot provoca stop cardiac includ:
- Anumite probleme pulmonare
- Vătămări corporale grave, înec sau electrocutare
- Consum de droguri ilegale, cum ar fi cocaina, heroina sau metamfetamina
- Probleme electrolitice – electroliții sunt substanțe din organism (cum ar fi sodiu sau potasiu) pe care organismul trebuie să le prelucreze în mod normal
Care sunt simptomele stopului cardiac?
Mulți oameni nu au simptome de „avertizare” înaintea stopului cardiac, dar până la jumătate din persoane au simptome înainte. Simptomele pot apărea chiar înaintea stopului cardiac, sau cu câteva zile înainte și pot include:
- Dureri în piept sau dificultăți de respirație
- Senzația ca inima bate foarte tare, sare peste bătăi sau bate neregulat
- Senzație de slăbiciune sau amețeală
Când se instalează stopul cardiac, persoana își pierde conștiența, nu are puls și nu respiră.
Cum este tratat stopul cardiac?
Stopul cardiac trebuie tratat imediat prin:
- Resuscitarea cardiopulmonară (RCP) – RCP este o modalitate de a face sângele și oxigenul să circule prin corpul persoanei a carei inimă a încetat să bată
- Defibrilare – aceasta implică utilizarea unui dispozitiv pentru a trimite un șoc electric la inimă. Acest șoc poate uneori să pornească din nou un ritm cardiac normal. Defibrilarea are cea mai buna șansă de a funcționa atunci când este făcută imediat
Dacă aceste manevre se fac în câteva minute de la stopul cardiac, uneori acestea pot reporni inima. După ce inima bate din nou și sângele circulă prin corp, se vor face și alte tratamente și teste.
Uneori medicii inițiază un tratament numit „hipotermie” pentru a raci temperatura corpului. Acest tratament poate oferi oamenilor o șansă mai bună de a supraviețui în zilele de după eveniment. Pentru acest tratament, corpul este răcit la câteva grade sub normal pentru 1 până la 2 zile. Acest lucru ajută la reducerea leziunilor cerebrale care reprezintă cea mai frecventă cauză de deces după stopul cardiac.
Majoritatea oamenilor trebuie să fie intubați. Pentru intubare se introduce un tub care coboară în gât și în plămâni, iar celalalt capăt este atașat unei mașini care ajută la respirație.
Medicul cardiolog va cauta, de asemenea, cauza stopului cardiac și o va trata, dacă poate fi tratată. Pentru a caută cauza, medicul va face multe teste care includ:
- electrocardiograma
- radiografie toracică
- teste de sânge
- ecocardiograma
- alte teste de imagistică
Dacă un infarct v-a provocat stopul cardiac, va trebui efectuată o procedură denumită cateterism cardiac. Pentru aceasta, medicul cardiolog introduce un tub subțire într-un vas de sânge prin picior sau prin braț și mișcă tubul până la inimă. Când tubul este în poziție, medicul cardiolog poate efectua teste sau debloca o arteră înfundată.
Majoritatea persoanelor care supraviețuiesc stopului cardiac subit sunt tratate cu un cardioverter -defibrilator cardiac implantabil (DCI). Un DCI este un dispozitiv care se implantează sub piele, aproape de inimă. Poate detecta bătăi anormale ale inimii și apoi le tratează cu un șoc electric.
Cum va fi viața dacă supraviețuiți?
Depinde, în parte, de ceea ce a cauzat stopul cardiac și cât de repede a fost tratat. Unii oameni se recuperează complet și fără probleme pe termen lung, dar mulți supraviețuitori au probleme cerebrale pe termen lung.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu
Image credit: Matt, CC BY-NC-ND 2.0