


Procedurile de cardiologie intervențională sunt operațiuni minim invazive și se efectuează de către medicul cardiolog supraspecializat în cardiologie intervențională. Ele sunt realizate pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor inimii, cu anestezie parțială, în laboratorul de angiografie, cu raze X.
Necesitatea unei proceduri de cardiologie intervențională
Ischemia reprezintă aportul inadecvat de sânge către o zonă, din cauza blocării vaselor de sânge care alimentează zona. Boala ischemică a inimii este termenul dat problemelor cardiace cauzate de îngustarea arterelor cardiace (coronare) care furnizează sânge mușchiului inimii.
Deși îngustarea poate fi cauzată de un cheag de sânge sau de contracția vasului de sânge, cel mai adesea este cauzată de acumularea plăcii de colesterol, numit ateroscleroză. Când fluxul sanguin către mușchiul inimii este complet blocat, celulele musculare ale inimii mor, ceea ce se numește infarct miocardic.
Este posibil ca, din cauza naturii simptomelor dvs. sau a rezultatelor testelor efectuate recent, cardiologul să suspcioneze agravarea unei boli cardiace ischemice, care ar necesita internarea pentru o procedură de angioplastie, în ciuda situației actuale de coronavirus (COVID-19). Această decizie este luată individual, în funcție de statusul fiecărui pacient.
Riscul de infectare cu Covid 19
Teama de a vă infecta cu Coronavirus nu trebuie să primeze peste necesitatea internării și efectuării investigațiilor și tratamentului recomandate.
Există riscul de a contacta virusul cu orice ocazie în care dumneavoastră sau familia dvs. părăsiți casa. Însă, în spitale, sunt luate toate măsurile de sigurnață împotriva răspândirii COVID-19, pentru a reduce riscurile contactării virusului. Astfel, angiografia coronariană și procedurile de angioplastie sunt efectuate într-o parte a spitalului, separată de secția de urgență.
Pe de alta parte, în prezent nu există motive întemeiate care să indice că, dacă ați efectuat o operație anterioară de bypass, cu mai mult de trei luni în urmă, sau o angioplastie anterioară, vă va crește riscul de a contacta coronavirusul (COVID-19).
Însă, pacienții care au mușchiul cardiac slăbit pot avea consecințe mai grave în urma infectarii cu virusul și ar trebui să solicite sfaturi. Dar faptul că este posibil să aveți îngustări ale arterelor cardiace sau stenturi sau grefe anterioare în sine, nu pare să dea naștere unui risc suplimentar.
Fragilitatea provocată de boala cardiovasculară
Dacă vă recuperați dupa o boală majoră (de exemplu un infarct de miocard în ultimele șase săptămâni) sau o operație majoră (de exemplu, o operație pe cord deschis în ultimele trei luni), atunci vă puteți aștepta să fiți mai vulnerabil la virus și ar trebui să luati măsuri suplimentare de precauție.
Nu neglijați tratamentul recomandat de către medic pentru boala cardiacă ischemică, fie el medicamentos, intervențional sau chirugical. Dacă nu interveniți în timp util, s-ar putea ca ulterior să fie prea târziu și să apară deja insuficiența cardiacă.
Medic cardiolog Dr. Ștefan Busnatu