Preventia

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Sunt, de asemenea, o cauza majora a dizabilitatilor. Exista multe lucruri care va pot creste riscul de boli cardiovasculare - se numesc factori de risc. Unii dintre ei nu pot fi controlati, dar exista multi pe care ii puteti controla. Cunoasterea factorilor de risc si combaterea acestora poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Care sunt factorii de risc pentru bolile cardiovasculare care nu pot fi schimbati?

Istoricul familial

Aveti un risc mai mare daca aveti un membru apropiat al familiei care sufera de boli cardiovasculare de la o varsta frageda.

Varsta

Riscul de aparitie a bolilor de inima creste odata cu inaintarea in varsta. Barbatii in varsta de 45 de ani si peste, iar femeile in varsta de 55 de ani si peste au un risc mai mare.

Sexul

Unii factori de risc pot influenta riscul bolilor cardiovasculare diferit la femei decat la barbati. De exemplu, estrogenul ofera femeilor protectie impotriva bolilor cardiovasculare, dar diabetul ridica mai mult riscul bolilor la femei decat la barbati.

Nationalitatea sau etnia

Anumite grupuri populationale au riscuri mai mari decat altele. Afro-americanii au mai multe sanse decat albii sa sufere de boli cardiovasculare, in timp ce americanii hispanici sunt mai putin susceptibili.

Ce puteti face pentru a va reduce riscul de boli cardiovasculare?

Din fericire, exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a reduce sansele de a va imbolnavi de inima:

Tensiunea arteriala crescuta este un factor major de risc pentru bolile de inima. Este important ca tensiunea arteriala sa fie verificata in mod regulat - cel putin o data pe an pentru majoritatea adultilor si, mai des, daca aveti hipertensiune arteriala.

Luati masuri, inclusiv modificarea stilului de viata, pentru a preveni sau a controla tensiunea arteriala astfel incat ea sa aiba valori sub 140/90mmHg.

Nivelurile ridicate de colesterol va pot înfunda arterele si va pot creste riscul de boala coronariana. Modificarea stilului de viata si medicamentele (daca sunt necesare) va pot reduce colesterolul.

Trigliceridele sunt un alt tip de grasime din sange. Nivelurile ridicate de trigliceride pot creste, de asemenea, riscul de boala coronariana, mai ales la femei.

Daca sunteti supraponderal sau obez, va mariti automat riscul de imbolnavire a inimii.

Aceasta predispozitie se datoreaza in principal faptului ca acestea sunt legate de alti factori de risc pentru bolile cardiovasculare, incluzand nivelurile ridicate de colesterol din sange si de trigliceride, hipertensiune arteriala si diabet.

Controlul greutatii intr-un interval al Indicelui de masa corporala intre 20-25kg/m2 poate reduce aceste riscuri.

Incercati sa limitati grasimile saturate, alimentele bogate in sodiu si zaharurile adaugate.

Mancati o multime de fructe proaspete, legume si cereale integrale. Dieta DASH este un exemplu de plan alimentar care va poate ajuta sa scadeti tensiunea arteriala si colesterolul, doua lucruri care va pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

Exercitiile fizice au numeroase beneficii pentru starea generala de sanatate, inclusiv intarirea inimii si imbunatatirea circulatiei. De asemenea, va pot ajuta sa va mentineti o greutate normala si sa scadeti nivelul de colesterol si tensiunea arteriala. Toate acestea va pot reduce riscul de boli de inima.

Recomandarile medicale sunt de a efectua cel putin 150 de minute de activitate fizica la o intensitate moderata pe saptamana sau minim 75 de minute de activitate fizica la intensitate mare.

Consumul excesiv de alcool poate creste tensiunea arteriala. De asemenea, se adauga calorii suplimentare, ceea ce conduce la cresterea in greutate. Ambele va cresc riscul aparitiei bolilor de inima.

Barbatii nu ar trebui sa consume mai mult de 30 g de alcool pe zi, iar femeile nu ar trebui sa consume mai mult de 15 g de alcool (reprezentand un pahar de vin rosu).

Fumatul creste tensiunea arteriala si va creste riscul de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Daca nu fumati, nu incepeti!!!

Daca sunteti fumator, renuntarea va va reduce riscul de aparitie a bolilor de inima. Puteti discuta cu medicul dvs. pentru a va ajuta sa gasiti cel mai bun mod de a renunta.

Stresul este legat de bolile de inima in multe feluri. Poate creste tensiunea arteriala. Stresul extrem poate fi un "declansator" al unui atac de cord. De asemenea, unele metode obisnuite de a face fata stresului, cum ar fi supraincarcarea, consumul excesiv de alcool si fumatul, sunt daunatoare pentru inima.

Unele moduri de a va controla stresul includ exercitiul fizic, ascultarea muzicii, concentrarea asupra ceva calm sau pasnic si meditatia.

Diabetul zaharat dublează riscul de aparitie a bolii cardiace. Acest lucru se datoreaza faptului ca, de-a lungul timpului, cresterea zaharului din sange din cauza diabetului va va deteriora vasele de sange si nervii care controleaza inima si vasele de sange.

Este important sa va testati pentru diabet si, daca aveti boala, sa o tineti sub control cu valori ale hemoglobinei glicozilate(HbA1c) intre 6.5 si 7.5%

Daca nu dormiti suficient, va cresteti riscul de hipertensiune arteriala, obezitate si diabet. Aceste trei lucruri va pot ridica riscul de boli de inima.

Majoritatea adultilor au nevoie de 7 pana la 9 ore de somn pe noapte. 

TOP